onsdag 16 februari 2011

Imponerad!

"Bitträdande rektor är ALLTID med på våra möten, då är det på riktigt" svarade David mig idag när frågade om elevrådet kände att de blev lyssnade på.

Jag blev glad av att prata med elevrådet idag. Efter den stora besvikelsen på den förra skola jag besökte där eleverna dömde ut elevsrådsarbetet kändes det skönt att se att det fungerar på andra skolor.

Elevrådet har egen budget "det är lättare då att förklara för våra klasskamrater att vi måste ta gemensamt ansvar för trivseln på skolan" förklarade Ida. "om vi köper draperier till duschen så kan vi också tala om hur mycket det kostar och att om någon förstör så gör de för oss alla" fortsatte Peter.

Elevrådet har fått utbildning av SECO (Sveriges Elevråds Centralorganisation) under flera dagar och ungdomarna är mycket duktiga på att diskutera värderingsfrågor. När vi diskuterar främlingsfientlighet och trakasserier så säger de att de skulle ljuga om de påstod att det inte finns " men våra lärare är bäst på att ta hand om det" förklarar Peter som inte är född i Sverige. " De tar tag i saker och ting direkt, bryter lektionerna och går ut och pratar med den/dem som uttalat sig nedvärderande om andra" förklarar han. Jag blir imponerad av lärare som vågar vara vuxna, som inser att utbildning handlar om värderingar likväl som ämneskunskaper.

Än mer imponerad blir jag när Nadja förklarar att elevrådet nu står inför en utmaning med att organisera Operation Dagsverk och med att ordna fest för högstadiet. "Vi vill inte bara vara ett gäng som tar fram sådant vi inte är nöjda med, vi vill också vara dem som skapar trivsel på skolan" säger hon.

Ärligt talat när ungdomar får vara med och påverka sin vardag på riktigt, blir tillfrågade om arbetsmetoder, som kan skjuta fram eller tidigarelägga prov, som har klassråd varje vecka med den stående punkten "Fungerar allt bra just nu?" Som har en egen budget att arbeta utifrån, som har flera lärare som är "Elevombud" med vilka de kan ta upp problem i klasserna med, som får påverka matsedelns utformning och som vet att lärarna aldrig står och ser på när någon kränks, ja då finns det också energi att göra annat som skapar trivsel på skolan.

2 kommentarer:

  1. Vad glad jag blir! :)
    Jag visste väl att du skulle bli imponerad av Fjällenskolans elevinflytande! Vi har jobbat hårt på det länge, och eleverna är mycket duktiga.

    Kickan

    PS. Kolla in sagobloggen om några dagar (den fylls på under denna vecka och nästa):
    http://cuentosdealumnos.blogspot.com/

    SvaraRadera