onsdag 24 februari 2010

Jakobsberg ska heta Jakobsberg!

Ibland kan saker och ting gå snabbt i kommunpolitiken. Idag stod det klart att det eventuellt kan bli aktuellt att några driver på att Jakobsberg ska byta namn till Järfälla!
Aldrig i livet, säger jag. Jakan ska heta Jakan och ingenting annat!
Det finns säker något bra skäl för att ett namnbyte skulle vara bra men det finns 1000 skäl till att behålla namnet.
Järfälla har byggts upp kring några stora gårdar; Skälbygård, Barkarbygård, Kallhällsgård, Viksjögård och Jakobsbergs gård. Bilden visar en av dem som ägde Jakobsbergsgård.
(Bildbeskrivning: Conrad Victor Ankarcrona Premiärlöjtnant, överhovjägmästare. Ägare av Jakobsbergs gård 1856-64. Bilden tillhör Järfällas bildarkiv).
Det var Jakob Lilliehöök af Fårdala som gav namnet till Jakobsberg. Han köpte gården som present åt sin fru Brita Cruus. Jakob dog när Brita var 17 år och då bestämde hon att gården skulle heta som sin avlidne make; Jakobsberg;
Så att ändra namn på Jakobsberg till Järfälla idag e ju sjukt! Varför?
Skriv på namninsamlingen mot namnbytet (klicka här)

2 kommentarer:

  1. Vad finns det för anledningar till namnbytet? Jag har inte hittat något om ämnet förutom den här motståndsgruppen.

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym!
    Jag är aktiv i politiken i Järfälla och sitter i kommunstyrelsen. Under hösten har det pågått ett arbete för att UTVECKLA (inte avveckla) Jakobsberg.
    När förslaget skulle beslutas fanns det en beslutspunkt angående byte av namn på Jakobsberg. Nu har förslaget skickats ut på remiss till de politiska partierna.
    Eftersom jag tycker att frågan är så pass mycket större än att bara ett fåtal skall uttala sig i den har jag valt att lägga upp gruppen på Facebook och startat namninsamlingen mot att Jakobsberg ändrar namn i Järfälla.
    Vänligen
    Flora Villalobos Castillo

    SvaraRadera